Je kunt invallen in het basisonderwijs wanneer de vaste leraar afwezig is. Bijvoorbeeld door ziekte, en dus invalkracht nodig is voor een korte periode. Of bijvoorbeeld door zwangerschap, waarmee invalkracht voor langere periode nodig is. Als invalkracht neem jij de taken van de vaste leraar over. Het doel hiervan is natuurlijk dat kinderen zorgeloos naar school kunnen blijven gaan.
Wat doe je als invalkracht in het basisonderwijs?
Als invalkracht in het basisonderwijs verschilt het per invalopdracht wat je doet. Als je een korte periode moet invallen op een basisschool, is het doel ietwat anders dan wanneer je een langere invulopdracht hebt voor de klas.
Korte inval betekent dat de kinderen maar kort de tijd hebben om aan je te wennen. Je neemt de dagelijkse structuur van hun vaste leraar over, en toch zul je merken dat de kinderen de verandering lastig vinden. Want vindt iedereen verandering niet lastig? Uitspraken als ‘dat doet de meester altijd zo’, zijn veel gehoord. Een tip is dat je ze enerzijds structuur aanbiedt aan hun dag en leerstof, maar anderzijds ook veel plezier meegeeft. Maak samen met de leerlingen afspraken, en geef een vrolijke flair aan de schooldagen.
Wanneer je langere periode invalleerkracht bent, hebben basisscholen een vervangend lesprogramma. Het is belangrijk je goed te verdiepen in het schoolplan en de schoolgids. Daarnaast is het belangrijk dat bij lange inval ter vervanging van een leraar, de schooldagen van de kinderen zo normaal mogelijk blijven. Je maakt je het onderwijzen aan deze kinderen eigen, doet het op jouw manier en toch met de plannen die de school heeft vast gelegd.
Wie kan er als invaller in het primair onderwijs aan de slag?
Zonder bevoegdheid kan je helaas niet als invalkracht werken in het basisonderwijs. Als je een lesbevoegdheid hebt, kan je wel invaller worden in het primair onderwijs. Ook als student kan je al invalleerkracht worden: wanneer je in je laatste jaar van de Pabo zit, mag je namelijk al korte invalklussen in de klas doen! Je doet dus al ervaring op terwijl je studeert. We raden je dan ook zeer aan om je in te schrijven als invaller in je laatste Pabo-jaar. Overigens kunnen ook docenten van het voortgezet onderwijs zich inschrijven als invaller. Daarnaast zie je steeds meer pensionado uit het onderwijs zich inschrijven voor invalleerkracht. Die hulp komt zeer van pas, nu we om leerkrachten staan te springen.
Waarom zou je invallen in het basisonderwijs?
Als invaller in het basisonderwijs doe je veel verschillende ervaringen op. Zo zie je diverse basisscholen met hun werkwijzen en visies. Je ervaart of je grotere of kleinere basisscholen prettig vindt om te werken, en je ziet welke groepen jou het meest interesseren. Wanneer je je inschrijft als invaller kan je werken wanneer je wilt. Wat vele invallers overigens als groot genot zien, is dat er geen administratie bij de rol als invulkracht komt kijken. Vanzelfsprekend doe je een overdracht naar de vaste docent, maar je hoeft geen oudergesprekken, informatieavonden en dergelijke te voeren.
Heb jij interesse in het werken als invalleerkracht? Meld je aan via onze website of neem contact met ons op!