Op 12 mei zetten we met veel respect de verpleegkundigen en de verzorgenden van Nederland in het zonnetje. Op deze dag is het namelijk de Dag van de Verpleging. Een dag waarin wereldwijd een diepe buiging wordt gemaakt voor de verpleegkundigen en verzorgenden van ons land. We leggen je in deze blog precies uit wat deze dag inhoudt en waarom het belangrijk is dat deze beroepsgroepen een podium verdienen.
Waarom de Dag van de Verpleging
Verpleegkundigen en verzorgenden werken met veel gedrevenheid en bevlogenheid. Dag en nacht zorgen zij voor de hulpbehoevenden en zieken. Zij hebben veel te voortduren. Van ziektes en emotionele patiënten, tot geboortes en gelukkige momenten. Al die pieken en dalen ervaren zij vaak tijdens één dienst. Hun werk stopt niet bij simpelweg het verzorgen van een wond of bij patiënten voorzien van eten. Ze steunen patiënten met hun empathie, luisterend oor, wijze raad en betrouwbare aanwezigheid; juist op die momenten dat patiënten het zwaar hebben. Dit terwijl zij veel vakkennis bezitten en voortdurend in ontwikkeling blijven. Daarom is het (volgens ons én de autoriteiten) terecht om de verzorgenden en verpleegkundigen een podium te geven op 12 mei. Het is het minste wat we kunnen doen voor deze grootse steunpilaren!
Florence Nightingale
De Dag van de Verpleging is ontstaan dankzij Florence Nightingale. Als verpleegster, pionier en grondlegger van de moderne verpleging heeft deze vrouw veel betekend voor het vak verpleging.. Haar geboortedag viel op 12 mei. Daarom is deze dag gekozen om de Dag van de Verpleging te vieren. Sommigen noemen het ‘De dag van de Zorg’. Deze benaming roept echter discussie op. Officieel is 12 mei in 1964 uitgeroepen tot de ‘International Nurses Day’. Expliciet voor de verplegers en verzorgenden dus. Natuurlijk hebben we veel respect voor alle beroepen in de zorg! Maar het meest correct is het om deze dag enkel de verzorgenden en verpleegkundigen in het zonnetje te zetten. Welverdiend ook. Lees meer over Florence Nightingale.
Stand van zaken
Eerlijk gezegd doorstaan de verplegers en verzorgenden in Nederland momenteel een moeizame fase. Er is een enorm beroep gedaan op de zorgsector. Werknemers in de zorg draaien overuren om alle patiënten te helpen (de Coronacrisis deed daar nog een schepje bovenop). Dit eist zijn tol. Sinds de Coronacrisis heeft maar liefst 1 op de 6 medewerkers in de zorg te maken met burn-out klachten. Dit heeft naast Corona te maken met de verhoogde druk en personeelstekorten. Er zijn in verhouding te veel patiënten met te weinig zorgmedewerkers. Onder andere de verplegers en verzorgenden rennen hun benen uit het lijf om alle patiënten te helpen.
Groei in de zorg
Gelukkig is er groei zichtbaar. Want steeds meer studenten kiezen er de laatste jaren voor om een zorgopleiding te gaan doen. Slim, want je bent hiermee verzekerd van (betekenisvol) werk. In het afgelopen schooljaar zijn 12% meer studenten gestart aan HBO verpleegkunde (dit zijn 9.1 duizend studenten). Op het mbo steeg het aantal studenten verzorgende IG met 11 %. Studenten lijken nobel en wijs te kiezen voor deze beroepen. Dit is zeer hoopvol! De zorg ontzorgen begint al tijdens je studie.
In het zonnetje
Het doel van de Dag van de Verpleging is onder andere het versterken van de beroepstrots van verpleegkundigen en verzorgenden. Zij mogen trots zijn op hunzelf! En wij zijn trots op de verplegers en verzorgenden van Nederland. De Dag van de Verpleging is niet voor niets een dag die over de hele wereld gehouden wordt. Want deze zorghelden verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. We maken van harte een diepe buiging voor jullie.