Op 11 april is het Wereld Parkinson dag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor iedereen die met de ziekte van Parkinson te maken heeft. De ziekte kent in Nederland maar liefst 55.000 patiënten. En spijtig genoeg is Parkinson tot op de dag van vandaag niet te genezen. De ziekte is vernoemd naar James Parkinson omdat hij veelbetekenend onderzoek deed naar Parkinson. We nemen je daarom mee in het verhaal van de ziekte Parkinson en het leven van James Parkinson.

Wat is Parkinson

Patiënten met Parkinson herken je aan hun trillende handen, benen, kin of tong en aan hun bewegingen die trager zijn. Parkinson is een chronische, progressieve neurologische aandoening waardoor bepaalde hersencellen langzaam afsterven. Doordat deze cellen afsterven, veranderen bewegingen (maar ook uiterlijk en gedrag) van de patiënt. Het is de snelst groeiende neurologische ziekte ter wereld; steeds meer mensen krijgen Parkinson terwijl de oorzaak van het ontstaan van deze ziekte nog altijd onduidelijk is.

Wie is James Parkinson

De ziekte heeft haar naam te danken aan James Parkinson. James is op 11 april 1755 geboren. Zijn vader was de plaatselijke chirurg en apotheker, wat hem heeft geïnspireerd om al vroeg voor een carrière in de medische hoek te kiezen. James Parkinson werkte niet alleen als arts, hij werkte ook als geoloog, neuroloog, wetenschapper en zette zich ook in als sociaal activist. Hij overleed in 1824 aan de gevolgen van een beroerte. Hij werd 69, wat in die tijd eigenlijk heel oud was.

Het belangrijkste werk van James Parkinson

James Parkinson was erg belangrijk voor de ziekte, omdat hij als eerste de verschijnselen van Parkinson heeft herkend. Een van de bekendste werken waarin hij de ziekte beschreef is “Essay on the Shaking Palsy”. Hij bestudeerde symptomen van langdurig trillen in verschillende delen van het lichaam. Met name de handen en armen. “Shaking” verwijst naar het trillen en “palsy” verwijst naar de verlamming van de spieren. Dat is namelijk wat er gebeurt bij mensen die de ziekte van Parkinson hebben. James Parkinson zag als een van de eersten hoe verwoestend de ziekte kon zijn.

Parkinsons invloed nu

Het is zeer opmerkelijk hoe relevant zijn 200 jaar oude essay vandaag de dag nog blijkt, voor de beschrijving van patiënten met de ziekte van Parkinson. Spijtig genoeg is er zo’n twee eeuwen na zijn overlijden nog steeds geen remedie tegen de ziekte van Parkinson. Er wordt verwacht dat er in de komende 20 jaar meer resultaten geboekt zullen worden dan in de afgelopen 2 eeuwen. Met name omdat we technisch gezien meer en meer mogelijkheden ontwikkelen om goed onderzoek te doen naar deze ziekte.

Zonder de inzet en de onderzoeken van James Parkinson 200 jaar geleden, zouden we waarschijnlijk niet staan waar we nu staan. Het is dus vanzelfsprekend dat hem eer toegekend is, door de ziekte te vernoemen naar James Parkinson en door de ziekte nu op Wereld Parkinson dag centraal te zetten. Wil je toch wat meer weten over de ziekte van Parkinson? Lees dan meer uitgebreide informatie over wat Parkinson precies is.

Benieuwd naar andere belangrijke figuren in de zorg? Lees dan de blog over Catharina Vernède of Magdi Yacoub.