Als je in de zorg werkt ben je over het algemeen veel met je lichaam in beweging. Enerzijds is het goed om je lijf verschillende bewegingen te laten doen op een dag. Maar helaas voeren veel zorgprofessionals deze bewegingen niet goed uit. En dat blijkt ook uit de cijfers. Want maar liefst 85% van de zorgprofessionals ervaart vroeg of laat fysieke klachten welke veroorzaakt worden door verkeerd te bewegen tijdens werkzaamheden. Het is dus enorm belangrijk om erg goed op te letten op je bewegingen en om ergonomisch werken in de zorg te blijven toepassen.
Wat is ergonomie?
Ergonomie is de wetenschap die beschrijft hoe je de omgeving aanpast aan de mens. Het doel is de mens optimaal te laten functioneren (en bewegen). Simpelweg betekent dit dat we met ergonomisch werken in de zorg zo min mogelijk ons lijf belasten tijdens onze werkzaamheden en middelen gebruiken welke verlichtend werken voor ons lijf. Binnen de zorg & welzijn moet je denken aan het goed uitvoeren van bewegingen, bijvoorbeeld door je rug recht te houden terwijl je tilt, door bedden op precies de juiste hoogte van jou als zorgprofessional te verstellen of door het werk dicht naar je toe te halen.
Waarom ergonomisch werken?
Als je ergonomisch werkt, zorg je ervoor dat jouw gezondheid gewaarborgd wordt. Hoewel werkgevers middelen hebben en omgevingen creëren om jou als medewerker zo ergonomisch mogelijk te laten werken, is het belangrijk dat jij zelf ook weet hoe je ergonomisch moet werken. Want een gezonde werkhouding met mentale- en lichamelijke herstelmomenten, zorgt ervoor dat jouw lijf goed blijft functioneren. Als je ergonomisch werkt, maak je volgens onderzoek minder werkfouten, ziekteverzuim vermindert en het plezier en de productiviteit in je werk bevordert. Kortom; je wordt er een gezonder mens van!
Ergonomie in de zorg – waar let je op
De basis van ergonomisch werken in de zorg is dat je een zogeheten ‘top-houding’ aanneemt. Dit betekent dat je met een rechte rug werkt, bovenarmen langs je lichaam zijn en je ellebogen zoveel mogelijk in 90 graden staan. Indien je duimen omhoog staan heb je de perfecte top-houding.
In de zorg is het van belang dat je gebruik maakt van de hulpmiddelen die voor jou als zorgprofessional verlichtend werken. Zadelkrukken, lean-chairs en legio aan hulpmiddelen zijn er vaak zodat jij als zorgprofessional jouw lichaam zoveel mogelijk ontlast. Het is belangrijk dat je ook zo min mogelijk kracht hoeft te zetten met bewegingen.
Als je veel achter het bureau zit, is het ook belangrijk ergonomisch te werken. Hierbij moet je in acht nemen dat je op de juiste hoogte zit, waarbij de knieën een hoek van 90 graden maken. Je voeten staan ontspannen op de grond. Ook de ellebogen maken nette hoek van 90 graden. Van het beeldscherm is de bovenrand op de hoogte van de ogen.
Waar let je verder op als je ergonomisch werkt in de zorg:
- Zorg dat je langdurig herhaaldelijke bewegingen minimaliseert
- Zorg dat je een lichaamsdeel niet te lang in eenzelfde houding houdt
- Wanneer je toch langdurige een houding moet aannemen, zorg dan dat je tussendoor bewegingen/oefeningen doet om je lichaam te ontlasten.
- Voorkom piekbelasting, waarin je te vaak zwaar duwt of trekt.
Ergonomie is een studie an sich. Maar deze wetenschap is niet voor niets zo ontwikkeld. Veel mensen nemen namelijk verkeerde houdingen aan en belasten hun lichaam teveel. Je voelt vaak pas naderhand dat je jouw lichaam verkeerd hebt bewogen of teveel hebt belast. We raden je aan om ergonomisch werken in de zorg al vanaf je eerste werkdag serieus te nemen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Bekijk ook onze eerdere blogs om meer te lezen over werken in de zorg.
Lees hier wat het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid schrijft over ergonomie.