Iedereen heeft wel eens gehoord van hepatitis, maar eigenlijk weten maar weinig mensen wat deze ziekte precies inhoudt. In deze blog leggen we je daarom graag uit wat dit voor ziekte is, hoe je deze kan krijgen en welke vormen er zijn.

Hepatitis – de leverziekte

Hepatitis betekent dat de lever ontstoken is. De lever is een orgaan welke een erg belangrijke functie heeft. Het reinigt namelijk het lichaam van schadelijke en giftige stoffen. Daarnaast zorgt de lever voor de productie van cholesterol en proteïne. Wanneer de lever ziek is heeft dit vanzelfsprekend veel effect op de patiënt.

Hepatitis kan op twee manieren ontstaan:

  • Niet virale-hepatitis. Deze leverontsteking is niet besmettelijk en kent een andere oorzaak dan een virus.
  • Virale hepatitis. Deze vorm is wel besmettelijk. De bekendste vormen zijn hepatitis A en B, waarbij hepatitis A het meest voorkomt. Maar ook bestaan hepatitis C, D en E en F.

Daarnaast kan hepatitis acuut of chronisch zijn. Als het acuut is heb je in de meeste gevallen geen klachten en genees je vanzelf. Het is chronisch wanneer het langer dan 6 maanden duurt. Wanneer het chronisch is draag je het virus bij je en kan dit tot complicaties van de lever zorgen.

Hoe kan je besmet raken?

Niet virale-hepatitis is dus niet besmettelijk. Deze ontstaat bijvoorbeeld door blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, een auto-immuunziekte, overmatig alcohol gebruik of levervetting.

Echter de virale vormen van hepatitis zijn zeer besmettelijk. Al voordat je symptomen opmerkt, ben je besmettelijk. Hepatitis A en E zijn de vormen die al met het schudden van handen kan worden overgedragen. Maar deze vormen van hepatitis worden het meest verspreid via besmet eten of drinken. Hepatitis B en C verspreiden zich via bloed- of slijmvliescontact. Deze worden bijvoorbeeld overgedragen door het delen van scheermesjes, tandenborstels of door seksueel contact.

Over de hele wereld overlijden ieder jaar ruim 1.3 miljoen mensen aan de gevolgen van hepatitis. Dit is vooral in de arme delen van Azië en Afrika. Besmetting vindt dan plaats via besmet water of verontreinigd voedsel. Als mensen in deze landen op vakantie zijn geweest, lopen ze dus meer risico op hepatitis dan in Nederland zelf.

 

Symptomen van hepatitis

Hepatitis kent zoals gesteld veel vormen; Hepatitis A, B, C, D, E en F en niet-virale hepatitis. Alle vormen kennen ook andere symptomen. Toch is één aspect altijd zichtbaar: je kunt een gele huid krijgen (want de lever vergroot en dat veroorzaakt geelzucht). Andere veelvoorkomende symptomen zijn: vermoeidheid, buikpijn, weinig eetlust, koorts, jeuk, veranderende kleur van ontlasting en urine, geel oogwit, misselijkheid of jeuk.

 

Hepatitis voorkomen, bestrijden en genezen

Bij niet-virale vormen van hepatitis worden medicijnen toegeschreven ter klachtenvermindering. Deze worden vaak levenslang geslikt.
De meeste virale vormen gaan over het algemeen vanzelf over binnen zes maanden. Enkel wanneer je een verminderd afweersysteem hebt, kan het lichaam dit virus niet bestrijden. Je bent dan genoodzaakt medicatie in te nemen.

Sommige virale vormen van hepatitis zijn te voorkomen middels vaccinaties (hepatitis A, B en D).  Ook wanneer je reist naar arme delen van Azië en Afrika, kan je via de GGD reisvaccinaties krijgen om te voorkomen dat je hepatitis krijgt. Voor hepatitis C en E zijn geen vaccinatie. Hepatitis F is een vorm die nog onderzocht wordt en relatief kort geleden is ontdekt. Vandaar dat daar ook geen middelen tegen zijn ter voorkoming van overdracht.

Wereld hepatitis dag

Op 28 juli is het wereld hepatitis dag. Deze dag is in het leven geroepen om de ziekte onder de aandacht te brengen. Want elke seconde sterft er iemand aan hepatitis. Als we kennis delen over deze ziekte, bijvoorbeeld doordat het nu onder de aandacht wordt gebracht met een toegewezen dag, kunnen we vast en zeker levens redden in de wereld.

Lees hier meer over andere ziektes.

Volg ons op LinkedIn of Instragram