Afgelopen vrijdag 1 juli was er een groot protest op het Malieveld. Niet door de boeren, maar door medewerkers uit de huisartsenzorg. Huisartsen, assistenten, praktijkondersteuners, artsen in opleiding en betrokkenen kwamen in protest, om zo de overheid te laten zien dat de problemen binnen de huisartsenzorg urgent zijn. Wat zijn deze problemen en wat moet er veranderen? Je leest het in deze blog.

Reden tot demonstratie

De huisartsen en hun medewerkers willen de overheid alarmeren. Ze willen dat alle patiënten in Nederland nu en in de toekomst terecht kunnen bij hun huisarts. Maar momenteel komt de huisartsenzorg meer en meer in het gedrang, waardoor het onzeker wordt of in de toekomst iedereen de zorg krijgt zoals zou moeten. Met de zogenoemde ‘manifestatie’ van afgelopen vrijdag lieten ze hun stem horen, en benadrukten zij met klem waar nu verandering in moet komen. De huisartsen kwamen in actie om het volgende onder de aandacht te brengen:

1. Meer tijd voor patiëntenzorg

Nu heeft een huisarts slechts 15 minuten de tijd voor een patiënt. Maar tegelijkertijd stromen ze over van de administratie. Onderzoek toont aan dat de artsen in Nederland 40% van hun tijd aan administratie kwijt zijn, waarvan de helft van de artsen deze administratie als onnodig ervaren. Daar tegenover staat dat van ‘hogere hand’ is opgelegd dat huisartsen maar een kwartier de tijd hebben voor patiënten. Huisartsen wensen vrijheid en vertrouwen; zij willen zelf weer kunnen beslissen hoe veel tijd ze nodig achten voor patiënten én zij wensen minder tijd kwijt te zijn aan onnodige administratie.

2. De wachttijden in ggz, sociaal domein en tweede lijn

Er komen veel patiënten bij de huisarts, welke doorverwezen worden naar de ggz (bijvoorbeeld naar psychologen) of het sociaal domein (bijvoorbeeld naar schuldhulp). Helaas zijn er enorme wachtlijsten in die genoemde sectoren. Met als gevolg dat de patiënten tijdens deze lange wacht, veelvuldig beroep blijven doen op de huisartsen. Er is dan minder tijd voor de ‘reguliere’ patiëntenzorg. Deze verschuiving komt huisartsen, patiënten op de wachtlijst en reguliere huisartsenpatiënten niet ten goede.

3. Aantal spoedklachten bij huisartsen moet verminderen

Nu wordt er veel beroep gedaan op ‘ongeplande acute zorg’ bij huisartsen. Huisartsenposten, spoedklachten en ambulances behoeven vernieuwde verdeling in verantwoordelijkheid, volgens de huisartsen. Zodat er alleen echte spoedklachten terecht komen bij de huisartsenposten.

4. Het gebrek aan voldoende en betaalbare praktijkhuisvesting

Huisvesting voor praktijken zijn niet goedkoop. Huisartsen wensen dat centraal vanuit gemeenten voldoende ruimte gecreëerd wordt voor praktijken, en huisartsen wensen een vergoeding om huisvestigingskosten op te vangen.

Waarom juist nu actie

Deze zomer zal de overheid plannen maken voor de zorg. Deze plannen zullen voor meerdere jaren geldig zijn. Huisartsen en medewerkers hebben al veel geprobeerd te onderhandelen met de overheid, maar dit heeft nog tot onvoldoende afspraken geleid. Daarom werd er nu gekozen voor deze manifestatie.

Huisartsen voorzien grote problemen als de zorg zo georganiseerd blijft zoals ze nu is. In het ergste geval zijn huisartsen straks niet meer toegankelijk voor alle patiënten. Terwijl  het in onze verzorgingsstaat bij wet is geregeld dat iedereen evenveel recht heeft op zorg. Huisartsen en alle betrokken medewerkers komen daarom in actie voor continuïteit en kwaliteit van huisartsenzorg, opdat zij ons als patiënten goed kunnen helpen.

Wil je meer lezen over onderwerpen in de zorg? Bekijk dan onze andere blogs.