Wanneer je werkt in een verpleeghuis of ziekenhuis, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de MRSA bacterie (Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus). Beter bekend als de ‘ziekenhuisbacterie’. Deze bacterie valt op omdat deze resistent is tegen diverse antibiotica. Om die reden wordt deze bacterie ook wel de ‘superbacterie’ genoemd. In deze blog vertellen we je wat MRSA en werken in de zorg betekent, wat MRSA met je doet en welke gevolgen een besmetting met zich meebrengt.

Wat is MRSA

We dragen veel bacteriën op ons lichaam. Meestal veroorzaken die geen problemen. De MRSA is ook zo’n bacterie die we op ons lichaam kunnen dragen. MRSA verspreid zich via huid-op-huid contact, maar soms ook via lucht of stof. Voor de MRSA geldt dat deze bacterie door de meeste mensen vanzelf weer kwijtgeraakt wordt. Deze bacterie vormt dus geen risico voor gezonde mensen, voor mensen die zwanger zijn of voor de omgeving. Als je de MRSA bacterie draagt, ben je een ‘ongecompliceerde drager’ van de MRSA. Je bent dan niet ziek van deze bacterie, maar kan het wel overgeven aan anderen. Meestal merk je niet dat je deze bacterie draagt.

Als je ongecompliceerde drager bent van de MRSA, heeft dit geen gevolgen voor jou. Je wordt er niet ziek van, je hebt geen last van plekken op je huid en je kunt alles ondernemen (zoals verjaardagen bezoeken, naar school gaan, of mensen knuffelen). Als drager ga je dus niet anders om met je leven en met de mensen in je omgeving.

Echter als je een verminderde weestand hebt, loop je het risico wel ziek te worden van de MRSA bacterie (je hebt dan ‘gecompliceerde MRSA dragerschap’). Daarnaast lopen mensen die (te) veel antibiotica tot zich hebben moeten nemen een vergroot risico op ziekte door deze huidbacterie. Zij kunnen last krijgen van huidinfectie of zelfs longontsteking of bloedvergiftiging. Tevens hebben zij vaak koorts, wondjes op de huid of ontstekingen in het lichaam. In sommige gevallen hebben gecompliceerde MRSA dragers geen symptomen. Vanzelfsprekend worden de MRSA dragers in deze categorie acuut geholpen.

MRSA en werken in de zorg

Als je ongecompliceerde drager bent van deze bacterie, wordt je soms wel behandeld. Mensen die in de zorg werken en MRSA hebben, kunnen bijvoorbeeld wel behandeld worden als ze deze bacterie bij zich dragen, maar er niet ziek van zijn. En als je veel zorg nodig hebt, krijg je soms ook een behandeling tegen MRSA, om verspreiding of ziekte tegen te gaan. Wanneer de MRSA behandeld wordt voor ongecompliceerde MRSA dragers, wordt er gebruik gemaakt van een antibiotica via neuszalf en wordt er met speciale zeep en shampoo gewassen.

Maar wanneer de MRSA een infectie veroorzaakt (en je gecompliceerde drager bent), word je er wel ziek van. Deze patiënten moeten over het algemeen in quarantaine. Er wordt doorgaans zeven dagen behandeld met twee middelen. Ook moeten deze patiënten zich wassen met speciale zeep en shampoo en wordt kledij en de omgeving goed schoon gehouden. Dragers van deze gecompliceerde MRSA bacterie hebben geregeld huidwondjes, maar deze wondjes worden bij voorkeur niet behandeld.

Maatregelen ziekenhuizen MRSA

Hoewel deze huidbacterie in Nederland nog relatief weinig voorkomt in vergelijking met andere (Europese) landen, hebben alle ziekenhuizen deze bacterie in huis. Echter zijn er slechts 1500 echte besmettingen per jaar in ziekenhuizen of verpleeghuizen; een betrekkelijk laag aantal ten opzichte van de hele Nederlandse bevolking. Het RIVM neemt namelijk maatregelen om verspreiding te voorkomen.

Wanneer MRSA geconstateerd is, wordt de afdeling grondig gedesinfecteerd en gaan patiënten in quarantaine op de afdeling. Patiënten worden in eenpersoonskamers verpleegd. Verzorgenden dragen extra beschermende kleding om verspreiding naar anderen te voorkomen. Hierbij mag de patiënt wel bezoek ontvangen, onder bepaalde hygiënemaatregelen. Deze protocollen worden gevolgd om verdere uitbraak te voorkomen.

Omgaan met MRSA als zorgmedewerker

Je komt er pas achter of je de MRSA bacterie bij je draagt nadat in een ziekenhuis of verzorgingsinstelling specifiek naar deze bacterie gezocht wordt. En dat volstaat; meer onderzoek ernaar is niet nodig. Slechts 1% van de bevolking is een ongecompliceerde drager van deze bacterie. Dit bevestigt dat je je als zorgmedewerker niet druk hoeft te maken. Zoals met alle bacteriën kan een gezond lijf daar gezond mee overweg gaan. Zolang jij je als zorgmedewerker aan de protocollen houdt zoals ze zijn beschreven, ben je veilig en creëer je genoeg veiligheid voor de zorgvragers.

Wil je na het lezen van deze blog nou meer lezen over de zorg? Bekijk dan onze andere blogs!