Opnieuw willen we je graag meenemen in een blog over een belangrijk persoon in de zorg. Zo wordt belicht welke mensen baanbrekende zorg leverden in het vakgebied waar ook jij werkzaam in bent. Ook word je misschien bewust van waar bepaalde handelingen vandaan komen of wat de geschiedenis is van sommige specialistische zorg. Daarnaast verdienen deze belangrijke personen uit de zorg simpelweg een podium. In dit geval nemen we je graag mee in het verhaal van Magdi Yacoub.
Magdi Yacoub is geboren op 16 november 1935 in Egypte. Zijn vader was een chirurg, wat hem heeft geïnspireerd om medicijnen en cardiologie te studeren. Wat hem nog meer heeft geïnspireerd was het overlijden van zijn tante. Ze overleed op 22-jarige leeftijd aan een hartaandoening, en Magdi Yacoub was daar als vierjarige jongen getuige van. Yacoub was van mening dat een jonge vrouw niet had hoeven overlijden als zij toegang had gehad tot bepaalde faciliteiten (zoals specialistische artsen, technieken en procedures). Deze faciliteiten waren echter alleen beschikbaar op een aantal plekken ter wereld, maar niet in Egypte. De motivatie voor Magdi Yacoub om een belangrijke toevoeging te zijn in de zorg was dus groot. Toen hij 22 was, studeerde hij af aan de Universiteit van Cairo. Daarmee begon de carrière van één van werelds meest gerespecteerde hartchirurgen.
De carrière van Magdi Yacoub
Yacoub is baanbrekend geweest in het herstellen van hartkleppen. Hierin werkte hij samen met Donald Ross. Ze hanteerden een procedure genaamd ‘de Ross-procedure’. Bij deze procedure wordt de zieke aortaklep vervangen door een longklep van de persoon zelf. In het begin werd deze procedure als omstreden gezien. Maar het bleek een zeer succesvolle en innovatieve procedure.
Daarnaast is Magdi Yacoub een pionier in het ontwikkelen van technieken voor het hart. Met name in nieuwe technieken rondom aangeboren hartafwijkingen. Zo heeft hij draadloze sensoren ontwikkeld die het hart gezond laten functioneren en ontwikkelde hij een procedure voor het wisselen van hartvaten bij baby’s.
Magdi Yacoub voerde diverse revolutionaire hartoperaties uit. Zo voerde hij in 1983 de eerste gecombineerde hart- en longtransplantatie in Engeland uit. In 2006 leidde Magdi een hoogst complexe operatie. Hierbij werd het geboortehart van een meisje vervangen door een donorhart. Revolutionair hierin was dat ze haar geboortehart lieten zitten, parallel aan het donorhart. Na tien jaar bleek dat haar lichaam het donorhart aan het afstoten was. Yacoub zag dat haar geboortehart genoeg zelf hersteld was. Hij heeft haar donorhart verwijderd en inderdaad, haar geboortehart werkt weer! Na tien jaar is het meisje dus weer kerngezond met haar eigen hart.
In 2007 heeft een Brits onderzoeksteam geleid door Yacoub, een deel van een menselijk hart gekweekt, voortkomend uit stamcellen. Het is binnen de cardiologie bijzonder innovatief om een (deel van een ) hart te kweken. Het onderzoek heeft als doel een volledig menselijk hart te ontwikkelen, en daarmee het tekort van donorharten te verminderen.
Goede doelen
Vandaag de dag, zelfs nog in zijn pensioen werkt Magdi Yacoub vanuit Chain of Hope; een stichting die hij opgericht heeft in 1996. Dit goede doel zorgt ervoor dat alle kinderen, ongeacht waar ze geboren zijn, toegang hebben tot cardiologen in hun eigen land. 1 op de 100 kinderen wordt geboren met een hartaandoening. De meeste aandoeningen kunnen gemakkelijk worden verholpen, maar niet elk kind heeft de kans om de zorg te krijgen die hij of zij nodig heeft. Chain of Hope zorgt ervoor dat zoveel mogelijk van deze kinderen wel de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben, ongeacht waar ze wonen.
Daarnaast is er ook het Aswan Heart Centre (AHS) in Aswan, Egypte. Met dit centrum zorgt Yacoub ervoor dat er gratis medische diensten zijn op het hoogste niveau, met name bedoeld voor de minder bedeelde kinderen in Egypte, het Midden Oosten en Afrika. Dit centrum kent ook als doel jonge artsen en verpleegkundigen op te leiden conform de hoogste internationale medische norm.
Magdi Yacoub is al meer dan 20 jaar met pensioen, maar overal zie je zijn werk terugkomen. Binnen de hartchirurgie en via goede doelen. Hij is niet alleen een hooggewaardeerde hartchirurg, maar heeft ook meer dan 1000 artikelen geschreven, gedoceerd en diverse boeken over de technieken van hartchirurgie geschreven. Direct of indirect zijn we dus allemaal wel eens in aanraking gekomen met zijn werk, omdat zijn technieken en procedures nu overal terug te vinden zijn.
Zijn hart voor het hart is een inspiratiebron voor velen. Daar gaat je hart toch even sneller van kloppen?
Lees ook de vorige belangrijke figuren in de zorg blogs over Florence Nightingale of Catharina Vernède. Of volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram om op de hoogte te zijn van nieuwe blogs.