Je eerste dienst draaien op een afdeling kan best spannend zijn. Je weet nog niet met wie je gaat werken, hoe de afdeling eruit ziet of wat je kan verwachten. Daarom is het handig om goed voorbereid naar je dienst in de zorg te gaan. Wij geven je 5 tips hoe je dat kan doen.

1. Neem een notebook en een pen mee

Het kan zijn dat er tijdens je dienst dingen zijn die je moet onthouden. Deze dingen kun je in een boekje schrijven zodat je het niet vergeet. Mocht je nog een keer op deze afdeling komen te werken, dan heb je gelijk alle nodige informatie bij de hand. Dan ben je gelijk goed voorbereid op de volgende dienst. Let op: noteer geen privacy gevoelige gegevens in verband met de AVG!

2. Bekijk van tevoren op welke locatie je moet zijn

Als je weet waar je moet zijn, kun je inplannen hoe laat je van huis moet vertrekken. Heb je toch nog vragen over de locatie, dan is er nog tijd om deze te stellen. Als je niet weet waar je moet zijn een uur voordat de dienst begint, ben je eigenlijk al te laat. Dat maakt de situatie voor jou alleen maar stressvoller. Wanneer je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent, kun je rustig opstarten en laat je een goede indruk achter.

3. Gebruik een heuptasje

Je hebt altijd spullen die je bij je wilt houden zoals bijvoorbeeld je portemonnee, sleutels of je telefoon. Deze spullen kun je makkelijk kwijt in een heuptasje. Zo heb jij je handen vrij om goed aan het werk te kunnen. Gebruik bijvoorbeeld het heuptasje van Adhoc Zorgt!

4. Lees je in over de doelgroep of de afdeling

Als je al weet met welke doelgroep je aan het werk gaat of op welke afdeling je gaat werken, ben je alvast een stapje voor. Zo kom je niet terecht in een onbekende situatie en kun je gelijk aan de slag. Hiermee kun je goed voorbereid naar je dienst in de zorg!

5. Gebruik je telefoon niet te veel tijdens de pauze

Deze tip is niet iets wat je van tevoren kan doen, maar wat wel handig is tijdens de dienst. Gebruik de pauze om je collega’s beter te leren kennen. En gebruik de pauze dus niet direct om te verdwalen in je telefoon. Het kan namelijk zijn dat je vaker werkt op deze afdeling. Het is dan nuttig dat je je collega’s wat beter kent.

Met deze tips ben je helemaal klaar om goed aan de dienst te beginnen. Heb je een nachtdienst? Lees dan onze blog over hoe je omgaat met een nachtdienst.