Nachtdiensten en zorg, twee woorden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Waar de één het liefst alleen maar nachtdiensten draait, draait de ander zich liever een keer extra om in zijn bed. Je ritme wordt zomaar ineens omgegooid en ook de dag erna is al gauw verloren. Om een nachtdienst toch wat dragelijker te maken, geven we je in dit artikel vijf tips om een nachtdienst te overleven.

1. Slaap de dag ervoor zo lang mogelijk uit

Oké, deze luxe is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als je het hebt, maak er gebruik van. Wanneer je in de ochtend lang uitgeslapen hebt, is je lichaam ’s avonds minder moe en verleg je je ritme alvast een beetje.

2. Doe een dutje

Mocht uitslapen voor jou niet mogelijk zijn, doe dan een dutje. Een dutje aan het eind van de middag of het begin van de avond, zal ervoor zorgen dat je minder moe bent, waardoor je ’s nachts niet zo snel in slaap valt.

3. Eet voor je nachtdienst geen zware maaltijd

Wanneer je de avond voorafgaand aan je nachtdienst een flink bord pasta eet, zal je lichaam een paar uur later te maken krijgen met een suikerdip, waardoor je in kakt en het liefst met een reep chocola op de bank wilt gaan zitten. Eet in plaats daarvan een lichte maaltijd en probeer gedurende je hele nachtdienst iedere twee à drie uur iets kleins te eten met langzame koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan een banaan of een bakje havermout. Hierdoor voorkom je een suikerdip en houd je je energielevel de hele nacht op peil.

4. Praat met cliënten en collega’s

Al is de verleiding nog zo groot om even te gaan zitten, probeer het niet te doen. Wanneer je eenmaal zit, wordt het steeds lastiger om niet in slaap te vallen. Beter kun je daarom proberen niet toe te geven aan je moeheid en te blijven praten met cliënten en collega’s.

5. Luister naar verschillende geluiden

Is er echt niemand om mee te praten? Zet dan de radio aan. Het horen van monotone geluiden wekt namelijk slaap op. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld een praatprogramma op de radio op te aan zetten.

Denk jij na het lezen van deze tips om een nachtdienst te overleven: “Kom maar op, dit kan ik wel aan” en heb jij een zorg gerelateerde achtergrond? Dan zijn wij op zoek naar jou! Meld je aan en wie weet draai jij straks je eigen nachtdiensten.

Leave a Reply