De zorgsector is een van de grootste werkgevers van Nederland. Ze telt maar liefst 1.2 miljoen banen. En in de zorgsector zijn momenteel de meeste vacatures te vinden. Dat betekent dat het een kansrijke sector is om in te gaan werken; want het heeft een hoge baanzekerheid. Sinds corona blijkt ook dat er veel animo is van mensen die geïnteresseerd zijn in een overstap naar de zorg. Maar het blijkt dat veel mensen die belangstelling hebben in een overstap, niet goed weten hoe ze kunnen overstappen. Wat de eerste stappen zijn om je te laten omscholen naar de zorg, vertellen we je in deze blog.

Hoe kan je overstappen naar de zorg

Omscholen naar de zorgsector kan op iedere leeftijd, met elk opleidingsniveau en in heel Nederland. Prettig gegeven is dat alle zorginstellingen staan te popelen om nieuw personeel. Als je wilt overstappen naar de zorg, kan het soms lastig zijn te overzien waar je moet beginnen. Is er wel een vooropleiding nodig, of niet? Moet je zelf de opleiding volgen of kan dat via een bedrijf? Het is van belang dat je de juiste weg vindt, om deze carrièreswitch naar de zorg te maken. Dit kan op verschillende manieren.

  1. Overstap naar de zorg zonder opleiding

Enkele functies maken het mogelijk om zonder omscholing toch aan de slag te kunnen in de zorg. Bijvoorbeeld de functie van helpende. Hier heb je geen concrete zorgopleiding voor nodig. Als jou dit interesseert kan je hierbij simpelweg op zoek gaan naar vacatures van helpende, open solliciteren bij zorginstellingen of in gesprek gaan met arbeidsbemiddelingsbureaus.

  1. Vanuit je huidige baan zelf een studie doen

Soms is het meer interessant om naast je huidige baan een omscholing aan te gaan. Dan blijf je dus werken waar je nu werkt (bijvoorbeeld als secretaresse) en ga je in je eigen tijd een studie aan (bijvoorbeeld woonbegeleider of verpleegkundige). Nadat je deze studie hebt afgerond, kan je ervoor kiezen om te gaan solliciteren op functies van begeleider of verpleegkundige. De omscholing naar de zorg regel je dus zelfstandig. Dit is vaak interessant wanneer je goed weet wat je wilt.

Vergeet hierbij niet dat je misschien in aanmerking komt voor STAP-budget. Dit is een budget ter waarde van €1000,- van de overheid, welke je kan uitgeven aan bepaalde opleidingen. Kijk voor interessante opleidingen in de zorg en welzijn welke ook in aanmerking komen voor een STAP-budget op deze site.

  1. Leerplek via zorginstelling en zij-instroming

Waar veelvuldig voor gekozen wordt, is de omscholing naar de zorg middels zij-instroming. Dit houdt in dat je leren en werken combineert. Bijvoorbeeld op MBO niveau (genaamd BBL-opleiding) of op HBO niveau (genaamd duaal-opleiding). Je gaat dan een dag per week naar school en bent de rest van de tijd aan het werk bij een zorginstelling. Je brengt minimaal 24 uur op de werkvloer door en zo’n 8 uur op school. Wat hieraan handig is, is dat je de opgedane theoretische kennis direct toepast in praktijk. Bovendien bouw je direct aan je CV. Als zij-instromer BBL of Duaal ontvang je een leerlingsalaris voor het werk dat je doet. Je zit dus niet zonder inkomsten.

  1. Fulltime studeren

Uiteraard is er nog de mogelijkheid om weer fulltime de schoolbanken in te gaan. Meestal kiezen mensen die zich laten omscholen naar de zorg daar niet voor. Heb je daar toch interesse in, kijk dan voor meer informatie bijvoorbeeld op han.nl.

  1. Cursussen en trainingen

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je bent gestart in de zorg nadat je een zorggerelateerde vooropleiding hebt gedaan, maar alsnog wat meer of andere zorg wilt kunnen bieden. Er zijn diverse cursussen en trainingen welke je verdieping of verandering van je werk in de zorg kunnen geven. Op de site van Adhoc Zorgt vind je informatie over gerichte en bijpassende trainingen ter aanvulling op je zorgopleiding.

Redenen om over te stappen

Mensen kiezen om verschillende redenen voor omscholing naar de zorgsector. Soms kom je er gewoon pas tijdens je huidige werkervaring achter dat je een overstap wilt maken naar een andere sector. Je wordt ouder en leert wat je wel echt leuk vindt en wat niet. En zo kan de interesse voor omscholing naar de zorg ontstaan. Velen die zich laten omscholen noemen ook het maatschappelijke belang dat wordt gediend in de zorg. Daar willen zij onderdeel van zijn. Ook hebben omscholers geregeld gezien hoe hun familielid is geholpen door zorgprofessionals, wat hen heeft doen motiveren om zich te laten omscholen naar de zorg. Uiteindelijk voelen de meeste mensen die zich laten omscholen naar de zorg, dat zij de medemens écht willen helpen.

Vind je het lastig om een keuze hierin te maken en wil je spreken met iemand die je wegwijs kan maken? Vraag een consult aan met de opleidingscoördinator van Adhoc Zorgt. Ze kan je voorzien van alle informatie, opdat jij jouw stap richting de zorg kan maken.