Nederland telt naar schatting 2 miljoen verslaafden. Daarnaast kent ons land 275 verslavingsklinieken en talloze (zelfstandige) therapeuten die zich ontfermen over verslaafden. Werk en werkgelegenheid genoeg in de verslavingszorg. Maar wanneer ben je verslaafd en wat voor soort verslavingen zijn er? Hoe ontstaan verslavingen en hoe kan een verslaafde geholpen worden? We leggen het je uit in deze blog.

Wat is een verslaving

Wanneer je verslaafd bent kun je een drang niet meer beheersen en zijn je lichaam en geest afhankelijk van een middel of van bepaald gedrag. Een verlangen naar iets is zo groot, dat het zelfs als een noodzaak voelt om een middel tot je te nemen. Dit verlangen wordt ook wel ‘trek’ of ‘craving’ genoemd. Hierbij treden er ontwenningsverschijnselen op als je het middel niet tot je neemt, heb je steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te bereiken, en ben je minstens de helft van de dag bezig met het middel (door eraan te denken of daadwerkelijk te gebruiken).

Soorten verslavingen

Er zijn hierbij twee soorten verslavingen te onderscheiden. Namelijk verslavingen aan middelen of stoffen en verslavingen aan gedrag. Denk bij verslavingen aan middelen aan alcohol, alle soorten drugs, medicijnen of energiedrank. Bij verslavingen aan gedrag kan je denken aan gokverslavingen, seksverslavingen, gameverslavingen of winkelverslavingen.

Daarnaast kan je geestelijk en lichamelijk verslaafd zijn. Bij een geestelijke verslaving kun je alleen maar denken aan de verslavende activiteiten. Je hebt het gevoel niet meer zonder het middel of de gedraging te kunnen en deze craving bepaalt je gedrag en gedachten. Bij een lichamelijke verslaving ben je gewend geraakt aan het middel. Wanneer je deze niet gebruikt reageert je lichaam in ziekteverschijnselen, zoals slapeloosheid, koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Gedragsverslavingen zijn altijd geestelijke verslavingen. Bij verslaving aan middelen is vaak sprake van beide vormen.

Oorzaken van verslaving

Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan verslaafd raken. Erfelijkheid speelt enerzijds een aanzienlijke rol bij verslavingsziekten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als een van de ouders een alcoholverslaving heeft, het kind 35% meer kans heeft om ook verslaafd te raken aan alcohol. Maar daarnaast spelen andere factoren ook een rol in het ontwikkelen van een verslaving. Opvoeding, de omgeving, je gewoontes en persoonlijkheid spelen een grote rol in de ontwikkeling van een verslaving. Wanneer iemand bijvoorbeeld psychische stoornissen heeft of in grote financiële problemen verkeerd, kan dit de drang naar verslavende middelen vergroten.

Het hangt ook per middel af hoe snel je aan iets verslaafd kan raken. Aan heroïne, GHB of nicotine raak je erg snel verslaafd. Aan alcohol, wiet en XTC kunnen er maanden of jaren overheen gaan voordat je eraan verslaafd raakt.

Behandeling van verslaving

Er zijn verschillende behandelingen tegen verslavingen ontwikkeld. Maar de belangrijkste stap is eerst dat je als verslaafde naar de huisarts gaat. De huisarts fungeert als een vertrouwenspersoon en zal een verwijzing naar een kliniek doen. Behandelingen vanuit zo’n kliniek zijn divers. Er wordt altijd gestart met een medisch veilige detox (waarbij het lichaam nuchter wordt en ontgift). Hierna kan voor opname gekozen worden in een kliniek. Maar er kan ook gekozen worden voor behandeling in dagdelen, waarbij de verslaafde haar huis keert en gemiddeld driemaal per week naar de kliniek komt.

Therapieën middels de klinieken kunnen individueel en in groepen zijn. Ook kan er voor online therapie gekozen worden. Er kunnen allerlei methodes de revue passeren, zoals schematherapie of EMDR. Hoe dan ook begint het ermee dat je als verslaafde erkent dat je verslaafd bent. Als je als verslaafde eerlijk bent naar jezelf en eerlijk bent naar anderen hierover, dan is het een ziekte die behandelbaar is!

Adhoc Zorgt zet zich ook in voor verslaafden. Wanneer het je interesseert om te werken in de verslavingszorg, neem dan contact met ons op, of bekijk hier vacatures in de verslavingszorg.