In Nederland werken maar liefst 1.4 miljoen mensen in de zorg. En bijna al deze zorgprofessionals doen hun werk in de zorg met passie en toewijding. Overweeg jij een baan in de zorg, of ben jij benieuwd hoe het er aan toe gaat in de zorg? We leggen je in deze blog graag uit waarom werken in de zorg zo leuk, waardevol en leerzaam is.

Reden 1: je hebt een dankbaar beroep

Om meerdere redenen is werken in de zorg erg dankbaar. Allereerst zijn zorgvragers vaak blij dat je ze helpt. Of je nu als verpleegster of helpende werkt, je doet iets voor hen wat ze ontlast of zij zelf niet kunnen. Dit roept bij de patiënt of client vaak grote dankbaarheid op.

Ten tweede is er veel vraag naar zorgprofessionals. Onder andere omdat de vergrijzing toeslaat, wordt er ook meer en meer beroep gedaan op de zorg. Zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen staan te springen om zorgprofessionals die voor hen willen werken. Zij ontvangen dus nieuwe zorgprofessionals met open armen.

En vergeet het vangnet van de zorgbehoevenden niet: ouders, kinderen, en mensen in de omgeving van de cliënten of patiënten zijn vaak heel blij met de inzet van zorgprofessionals.

Reden 2: je kunt groeien

Wat veel zorgprofessionals interessant vinden is dat zij binnen hun werkleven kunnen groeien. Soms start een zorgprofessional als helpende, maar werkt hij of zij tien jaar later als teammanager binnen de zorg. In de zorg kan je heel effectief kiezen om je bij te scholen zodat je steeds een stapje verder komt. Je kunt groeien richting leidinggevende functies of juist richting specialistische of verpleegkundige functies. Omdat de zorgsector verlegen zit om professionals wordt het bijscholen of omscholen geregeld gestimuleerd door opdrachtgevers.

Wil je weten welke omscholingen en bijscholingen er zoal zijn, klik dan hier voor ons aanbod aan trainingen.

Reden 3: jij bepaalt waar je werkt

Als je als flexer in de zorg werkt (zoals zorgprofessionals die bij Adhoc Zorgt werken), dan kan je ervoor kiezen om bij diverse opdrachtgevers te gaan werken. Je kunt bijvoorbeeld werken in een ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, de GGZ, verslavingszorg, de ouderenzorg, jeugdzorg of privéklinieken. Je kunt hierbij dus veel ervaringen opdoen bij verschillende opdrachtgevers en doelgroepen, wat jouw baan veel afwisseling geeft. Maar je kunt er ook voor kiezen om aan te geven waar jouw voorkeuren liggen. Dus werk je graag in de jeugdzorg en gehandicaptenzorg, dan kan je juist diensten daar krijgen. Je hebt dus zelf controle op waar je werkt en daarom kiezen veel mensen die flexibel willen werken voor de zorg.

Reden 4: maatschappelijk belang

Je dient een maatschappelijk belang wanneer je werkt in de zorg. Daarmee maak jij de wereld een beetje mooier. De mensen die jij helpt zijn soms bedlegerig, kunnen in een isolement gaan raken, of kunnen de zorg niet aan zichzelf geven die ze nodig hebben. Jij helpt deze mensen. Deze zorgbehoevenden doen dan toch een beetje mee in de maatschappij, dankzij jouw werk én jouw aanwezigheid.

Tevens zet jij je in waar anderen dat niet kunnen. Jij helpt de mensen die extra zorg nodig hebben. En je helpt hierbij direct of indirect veel mensen te ontlasten (door hun moeder zorg thuis te bieden, of juist te helpen in een ziekbed). Je dient dus de maatschappij direct, want je doet werk die verwanten van de zorgvrager niet kunnen bieden. Deze meerwaarde in de maatschappij is niet zo groot als je als secretaresse bij een autowasstraat werkt natuurlijk.

Reden 5: geen dag is hetzelfde

Je werkt met verschillende cliënten of patiënten op 1 dag. Die hebben allemaal andere zorg nodig en deze zorgvragers verschillen in persoonlijkheid. Dus alleen al de doelgroep waarmee je werkt maakt 1 dienst al heel erg divers.

Ook je werkzaamheden en manier van werken zijn divers. Want je werkt met je handen en met je hoofd. Jouw vakkundigheid en kennis over de zorg maken jouw werk mogelijk. Ook jouw soft skills (zoals je communicatieve vaardigheden of inlevingsvermogen) zijn belangrijk om de invulling van je werk zo professioneel mogelijk in te vullen. Tegelijkertijd voer je de bijbehorende werkzaamheden met je handen uit.  Er is bijna geen sector waarbij het werk zo uiteenlopend is als bij functies in de zorg. Geen ellelange dagen achter de computer of kassa. Geen tijd om je te vervelen.

Reden 6: werkzekerheid is hoog

Wat nog een belangrijk aspect is om te melden: je hebt een hoge werkzekerheid als je werkt in de zorg. Aankomende decennia is er veel vraag naar zorgprofessionals. Dit betekent dat je niet zomaar zonder werk zit, als je in de zorg werkt. Veel zorgprofessionals ervaren deze lang termijn zekerheid als zeer prettig.

Reden 7:  Het zit in je DNA

De grootste motivatie waarom mensen in de zorg werken is omdat dit in hun DNA lijkt te zitten. Het is iets intrinsieks dat roept dat zij in de zorg willen werken. Natuurlijk is iedere zorgprofessional uniek en anders dan de ander. Toch is altijd dit bepaalde DNA bij bijna iedere zorgprofessional voelbaar.

Ben jij benieuwd of jij het zorg-DNA hebt, met of zonder diploma? Mail ons op info@adhoczorgt.nl en we nemen vrijblijvend contact met je op om mogelijkheden te bespreken.

Bekijk ook onze vacatures in de zorg.