Daar waar vacatures zijn, zijn recruiters. Zeker in de zorg zijn er veel vacatures die vervuld moeten worden, waardoor er naarstig gezocht wordt naar ideale kandidaten. Hier ligt het werkveld van recruiters. Wat een recruiter in de zorg precies doet, welke vaardigheden een recruiter moet beheersen en hoe een werkdag van een recruiter eruit ziet, vertellen we je graag in deze blog.

Recruiter zorg & welzijn

Vaak neemt een recruiter een centrale plek in. Aan de ene kant van de recruiter bevinden zich de kandidaten (of sollicitanten) die mogelijk op mooie vacatures passen. Aan de andere kant van de recruiter bevinden zich de relaties (ook wel klanten of opdrachtgevers genoemd) waar openstaande vacatures vervuld moeten worden. De recruiter krijgt de opdracht van de relatie om bepaalde vacatures vervuld te krijgen.

Het doel van een recruiter zorg en welzijn is om zoveel mogelijk vacatures in de zorg zo goed mogelijk in te vullen. Een recruiter wordt er dan ook blij van als hij of zij een leuke kandidaat heeft gesproken die interesse heeft in een van de vacatures. Wat een recruiter doet om dit doel te bereiken, is erg divers.

Taken en vaardigheden

Een recruiter heeft een divers pakket aan werkzaamheden en moet over bepaalde vaardigheden beschikken.

Goed mensen kunnen inschatten
Om vacatures goed in te vullen, is een recruiter in de zorg de hele dag in contact met mensen. Het is dan ook erg cruciaal dat recruiters goed mensen kunnen inschatten. Zowel relaties als kandidaten.

Alles weten over de organisaties
Wat tevens belangrijk is voor een recruiter in de zorg, is dat hij of zij van de hoed en de rand weet over het bedrijf waar de vacature vervuld moet worden. Een recruiter kent dus niet alleen de inhoud van de vacatures, maar is tot in detail geïnformeerd over de cultuur en wensen van de relatie.

Vacatures schrijven
De schrijf skills van recruiters moeten subliem zijn, want vaak schrijven recruiters de vacatures. Een tekst moet niet alleen kloppende informatie bevatten, het moet ook nog een pakkende en onderscheidende tekst zijn. De kandidaten moeten zich namelijk aangetrokken voelen tot deze vacature.

Goede kandidaten vinden
Ook is het noodzakelijk dat recruiters weten hoe en waar ze goede kandidaten vinden. Naar aanleiding van een vacature tekst op het Internet, komen sollicitanten binnen (op de website of via email bij de recruiter). Hier kijkt de recruiter naar de best passende CV’s. Daarnaast kan de recruiter ook zelf op zoek gaan naar kandidaten. Bijvoorbeeld door op LinkedIn, Indeed of Monsterboard op zoek te gaan naar goede kandidaten. Op deze laatste twee kanalen zetten kandidaten zelf hun CV online. De recruiter zorg kan interessante kandidaten dan benaderen. De recruiter weet precies welke opleiding of ervaring van kandidaten matcht met vacatures van relaties.

Sollicitatiegesprekken voeren
Hierna volgt een wezenlijk onderdeel van recruitment: sollicitatiegesprekken voeren. Vaak belt een recruiter eerst naar een kandidaat. Als die kandidaat een positieve indruk achterlaat, volgt een ‘face to face gesprek’; de kandidaat komt op kantoor. Hier peilt de recruiter de vaardigheden, de ervaring en opleiding, de persoonlijkheid, de ambitie en randvoorwaarden van de sollicitant. Klopt alles als een bus, dan volgt een tweede en soms derde gesprek.

Administratie bijhouden
Als de vervolggesprekken ook positief zijn, is er een match! Deze match met een vacature moet administratief goed verwerkt worden. CV’s, VOG’s, diploma’s; ze worden opgevraagd en ingevoerd in het systeem. Zaken als het type dienstverband, contracten en voorstellen worden allemaal bevraagd en geregeld door de recruiter. De recruiter behoort oog voor detail te hebben bij het verwerken van deze informatie. Hierna wordt een voorstel geschreven waarmee de kandidaat wordt voorgesteld bij de relatie. Nu is het hopen dat de relatie de voorgestelde kandidaat accepteert, zodat de vacature is vervuld!

Een dag van een recruiter

Gearriveerd op het werk, start de dag met een goede kop cappuccino. Terwijl je computer opstart, gaat het eerste telefoontje al. De kandidaat die je vorige week op kantoor hebt gesproken is benieuwd of je al meer weet over de vacature waarop ze is voorgesteld. Leuk dat ze zo enthousiast is! Je zegt dat je vanmiddag hier meer over weet omdat de relatie jou vandaag zal berichten.

Als je inlogt zie je diverse sollicitanten die via de website en online tools zijn binnengekomen op een aantal vacatures. Je gaat ze direct bellen! De geschikte kandidaten plan je in voor een face to face gesprek op kantoor.

Om 10:30 uur is een sollicitatiegesprek met een kandidaat die je vorige week aan de telefoon had. Je ontvangt hem. Het is een gesprek van een uur waarin je de belangrijkste onderwerpen hebt bevraagd. Je beeld over deze kandidaat is positief, en hij zou erg goed passen in de pool, als flexer.

Terug op je werkplek verwerk je de gegevens van deze sollicitatie. Daarna bel je met een relatie; je maakt een afspraak met de relatie om langs te komen om hun nieuwe vacature te bespreken. Je vraagt een collega mee voor de afspraak van volgende week.

Tijd voor lunch, want na inspanning hoort ontspanning. Een heerlijke lunch en gezelligheid van de collega’s zijn jouw voer voor een productieve middag.

Je vervolgt je werkdag door op zoek te gaan naar kandidaten voor vacatures van een relatie. Je zoekt op LinkedIn naar kandidaten die voldoen aan de wensen en je benadert ze met persoonlijke berichten. Ook doorzoek je online platforms waar CV’s op staan zodat je proactief deze kandidaten kan benaderen. Sommigen bel je, anderen mail je (omdat ze geen telefoonnummers online hebben staan).

Deze middag komt nog een sollicitant langs. Na dit sollicitatiegesprek zie je een goede match met een vaste vacature van een zorginstelling. Je geeft dit aan bij de sollicitant en zorgt ervoor dat deze kandidaat alle benodigde informatie heeft van deze vacature. Nadat zij aangeeft deze vacature leuk te vinden, maak je een agenda-item aan: morgen ga je aan de slag met het schrijven van een voorstel.

De relatie die vandaag zou laten weten wat ze van de voorgestelde kandidaat vonden, belt je. Het is een match! Ze zien de kandidaat graag bij hun werken. Daar word jij blij van; je belt direct de kandidaat om het goede nieuws te melden.

De tijd dringt, je werkdag zit er eigenlijk op maar je rond nog even een wat administratie af en noteert wat je morgen als eerste moet doen. De dag is wederom voorbij gevlogen!

Wil je meer weten over wat een recruiter doet, mail ons dan naar hr@adhoczorgt.nl. Ben je geïnteresseerd in de rol als recruiter in de zorg, bekijk dan onze recruitment vacatures.