De winter is nu officieel begonnen! Veel mensen vinden de winter maar niks omdat het koud en donker is. Als jij de winter dus ook minder leuk vindt dan andere seizoenen is dat helemaal niet raar. Wij geven jou in deze blog 7 tips om fit te blijven in de winter. De tips zijn allemaal makkelijk uit te voeren waardoor jij de winter gezond door kan komen.

1. Vang zonnestralen

De eerste tip om fit te blijven in de winter is om naar buiten te gaan. Als je overdag veel zonlicht te zien krijgt, slaap je ’s nachts beter. Zonlicht heeft ook invloed op je concentratie en je op je humeur. De reden is dat zonlicht ervoor zorgt dat onze biologische klok een seintje krijgt dat het dag is. Wanneer het donker wordt, gebeurt het tegenovergestelde; onze klok krijgt een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. In de winter kan het lastig zijn om zonlicht te zien. De dagen zijn namelijk erg kort. In de winter ga je vaak naar school of naar werk in het donker en kom je ook weer thuis in het donker. Het beste is als voor 12 uur ’s middags even naar buiten gaat om een rondje te lopen. Bijvoorbeeld tijdens de middagpauze. Wanneer je overdag naar buiten gaat, heeft dat een goede invloed op het fit blijven.

2. Eet vitaminerijk voedsel

In de winter is onze weerstand extra belangrijk. Virussen verspreiden sneller in de winter omdat de lucht dan koud en droog is. Het is daarom goed om gevarieerd te eten om je weerstand op peil te houden. Onder andere Vitamine C zorgt ervoor dat je een goede weerstand behoudt. Deze vitamine zit in veel verschillende soorten voeding. Vitamine C zit in veel groenten, fruit en aardappelen. Sinaasappels en paprika’s zijn beide een goede bron van Vitamine C. Eet deze dus veel om fit te blijven in de winter. Een leuk feitje voor de chocolade liefhebbers: chocolade kan zorgen voor een goed humeur. Chocolade bevat stoffen zoals serotonine, endorfine, dopamine en cafeïne. Serotonine is kalmerend. Cafeïne zorgt voor een opgewekt gevoel. En endorfine heeft een pijnstillende werking en heeft een stemming verhogend effect. Af en toe een stukje chocolade is dus zo slecht nog niet.

3. Drink voldoende

Naast het eten van de juiste voeding is het ook goed om veel te drinken. In de winter zal je minder snel dorst hebben dan in de zomer. Ook al heb je geen dorst, het is wel raadzaam om veel te drinken. In de winter dragen we warme kleding en staat de verwarming vaker aan. De verwarming zorgt voor een droge lucht waardoor je meer vocht verliest dan je door hebt. Drink dus elk uur een glas water om voldoende vocht binnen te krijgen. Niet alleen het drinken van water telt mee. Ook je kopje thee, koffie of warme chocolademelk telt mee als vocht.

4. Voorkomen is beter dan genezen

Deze tip ligt misschien voor de hand, maar wat beter om fit te blijven in de winter dan helemaal niet ziek worden? Zoals we al genoemd hebben in tip 2, verspreiden virussen zich sneller in de winter. Door de kou zitten we veel meer binnen dan buiten. Wist je dat virussen binnen langer overleven dan buiten? Daarom willen wij als tip geven om je handen goed te wassen. Zo verspreiden de virussen zich minder snel en word je minder snel ziek.

5. Doe eens wat nieuws

In de winter kun je snel in een sleur raken. Het is koud en donker waardoor de dagen erg kort lijken. Iedereen kent het gevoel wel om ergens naar uit te kijken. Probeer daarom eens een nieuwe hobby te vinden of ga iets doen wat je altijd al eens had willen uitproberen. Ga bijvoorbeeld koken, schilderen op nummer of een nieuwe taal leren.

6. Bewegen

Bewegen is natuurlijk altijd goed voor je, niet alleen in de winter. Wanneer je beweegt in de winter kan het bijdragen aan een goed humeur. We hadden het in tip 1 al over naar buiten gaan. Een goede manier om twee vliegen in één klap te vangen is door buiten te sporten. Zo combineer je beweging en buiten zijn. Het kan zijn dat je hier geen tijd voor hebt, of dat je het te koud vindt. Ga dan thuis een workout doen. Doe jij een 7-minute workout of loop je een rondje van een kwartier? Dan ben je al hartstikke goed bezig. Een beetje beweging is beter dan helemaal niet bewegen.

7. Doe aan mindfulness

Dit is alweer de laatste tip om fit te blijven in de winter. Mindfulness ben je vast al eens eerder tegen gekomen. Het lijkt misschien iets zweverigs, maar het valt reuze mee. Zelfs al een korte ademhalingsoefening kan je helpen om beter te voelen. Mindfulness is in het begin een beetje onwennig, maar het brengt vele voordelen met zich mee. Door mindfulness geniet je meer van het leven, kun je beter omgaan met stress en het verbetert relaties en communicatie. Bekijk eens deze 5 oefeningen voor beginners om te beginnen met mindfulness.

Met deze 7 tips kun je fit blijven in de winter. Wij hopen dat je hiermee goed de winter door kan komen en dat je fit bent op het werk. Zo kun jij de hele winter zorg leveren aan de cliënten.